Jak odpowiednio dobrać słoiki do domowych przetworów
Przetwory domowe robi się głównie z myślą o niezwykłym aromacie i smaku, a do ich przechowywania najlepiej nadają się tradycyjne słoiki. Do sosów, konfitur czy dżemów najlepiej sprawdzają się słoiki o grubych ściankach i mające prosty kształt, które nie tylko bez problemu wytrzymują wysoką temperaturę, ale również pozwalają doczyścić dokładnie środek przed kolejnym użyciem.
Słoiki z klamrą i gumową uszczelką są często stosowane do kiszonek i przetworów długo dojrzewających, ponieważ gwarantują trwałe zamknięcie bez konieczności ciągłej wymiany wieczek. Istotna jest też wielkość — zbyt duże słoiki prowadzą do marnowania żywności, jeżeli zawartość nie zostanie szybko zużyta po otworzeniu, natomiast za małe mogą być mało praktyczne przy większych porcjach.
Podczas wyboru słoików dobrze jest też omijać fantazyjne kształty, które ładnie się prezentują na półce, ale znacznie trudniej je później napełniać, myć i przechowywać. A do ich zakupu najlepiej wybrać jakiś dobry, sprawdzony słoiki sklep z takim asortymentem.
+Tekst Sponsorowany+
Brak komentarzy: